Leta i den här bloggen

torsdag 28 juli 2011

Veckomenyer

Måndag: Tomatsoppa med pasta och bacon

Lättlagad dag. Fräs bacon och cahmpinjoner. Häll på en kelda tomatsoppa, tillsätt pasta. Låt koka tills pastan är klar, servera med grovt bröd och en klick creme fraiche.

Tisdag: Köttfärssås och spaghetti!

Tror inte det behövs något recept på detta, alla gör på sitt sätt. Om man vill lyxa till det lite kan man smula över lite god grönmögelost :)

Onsdag: Fiskburgare med äppelsallad

http://www.norskfisk.se/S%C3%B6k+Recept/Recipe+Show?key=30425&menuItemkey=3289

Torsdag: Aprikos och Chili kycklingben med bulgur

http://www.kronfagel.se/inc/recept_view.asp?Show=F58D7274A79CF796C12571E70045DFF8

Fredag: Italiensk paj med salami

http://www.tasteline.com/Recept/Italiensk_paj_med_salami_4

Måndag: Fläskgryta Wioska

http://www.annasskafferi.se/wioska.asp

Tisdag: Falafel med fullkornstorilla

Gör falafel enligt Arlas recept: http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=20096 Servera med en matig sallad (riven morot, riven zuccini, ev. kokta bönor, rödlök, sallad, tomat, gurka) och vitlöksyoughurt. Jag brukar använda turkisk yoghurt, pressa i lite vitlök, salta och peppra. Lägg falafel, sallad och yoghurt i en varm tortilla, rulla ihop.

Onsdag: Borstj med chevrecreme

En riktigt mustig värmande soppa. Gör enligt receptet på http://provkoket.blogspot.com/2008/10/borstj-med-chvrekrm.html Jag brukar smaka av med lite rödvinsvinäger på slutet för extra sting. Ät en grov macka till så håller du dig mätt längre.

Torsdag: Laxange

En lasagne gjord på lax istället för kött. 
http://www.imponline.se/FactsAndTips/Cooking/salmon-lasagna.aspx

Fredag: Stekt chorizo med currytomatsås och potatismos

Köp en riktigt god chorizokorv med mycket smak och hög kötthalt. Gör ett mumsigt potatismos. Servera med en currytomatsås: fräs curry (ca 2 tsk) i lite smör, tillsätt tomatpure och matlagningsgrädde, salta och peppra, för mer sting kan chilisås tillsättas. Orkar man inte göra egen sås så finns det av en händelse en riktigt bra curry & tomatsås från Rydbergs ;)

Måndag: Moussaka

http://www.tasteline.com/recept/moussaka_2

Tisdag: Värmande bönsoppa

http://www.matblogg.se/archives/2010/10/04/varmande-grekisk-bonsoppa/ Smula lite fetaost och blanda med lika mkt creme fraiche och lite pressad vitlök, bred på en brödskiva och gratinera som tillbehör.

Onsdag: Fyllda paprikor

Gör en kylskåpsrensning. Man kan fylla med nästan vad som helst. Jag tänkte fräsa svamp, lök, bacon, vitlök och zuccini. Tillsätt lite tomatpuré och krydda med salt, peppar och oregano. Blanda med smulad fetaost och lite kokt ris. Skär av ett lock på några medelstora paprikor (hellre små än stora), kör i mikron så att de blir lite mjuka. Fyll med grönsak och risblandningen. Servera med en god sallad och fetafluff (smulad feta blandat med yoghurt eller gräddfil)

Torsdag: Fiskgratäng

Snabb och lättlagad http://www.recept.nu/1.37558/pelle_johansson/varmratter/fisk_skaldjur/grekisk_fiskgratang

Fredag: Souvlaki

Detta recept är med lamm, men det går lika bra med kyckling eller annat kött. http://www.hemmetsjournal.se/Mat/recept/?RecipeID=5590

Måndag: Veckans smålänning! Denna veckans bidrag kommer från Mikaela.

Pasta med bacon och tomatsås.

Fräs lök, vitlök och bacon (häll ev bort överflödigt fett). Tillsätt krossade tomater och krydda med oregano, salt och peppar. Servera med pasta.

Tisdag: Kokt torsk med äggsås och kokt potatis

http://www.recept.nu/1.16568/pelle_johansson/huvudratter/fisk_skaldjur/kokt_torsk_med_aggsas
Snabblagad och sååå god rätt!

Onsdag: Flygande jakob

http://www.recept.nu/1.16156/pelle_johansson/huvudratter/kyckling_fagel/flygande_jakob
En härlig 80-tals klassiker :)

Torsdag: Minestronesoppa

Hacka 1 gul lök, 2 morötter, 1 gul paprika, 1 röd paprika, 1 solo vitlök (alt. 3 klyftor vitlök), samt ev. några champinjoner. Strimla rimmat fläsk eller bacon (ca 2 paket bacon), fräs i en gryta och häll av fettet. Lägg i grönsakerna och låt fräsa med. Tillsätt grönsaksbuljong och en skvätt vitt vin(½dl). Tillsätt ca 3 msk tomatpuré. Låt puttra. Tillsätt risonipasta (okokt), låt puttra tills pastan är genomkokt (stärkelsen från pastan gör soppan lite tjockare). Rör om då och då så att pastan inte bränner fast. Späd ev. med vatten. Smaksätt med basilika, salt och peppar. Servera med riven parmesan!
För ett matigare alternativ kan man även tillsätta köttfärs, fräs den då tillsammans med bacon i början.

Fredag: Pizza

Gör egna pizzor med valfritt pålägg! Ta dina favoriter, som mozarella , grönmögelost, salami eller sardeller. Eller gör som Melker i denna länk: http://www.recept.nu/1.1097/melker_andersson/paj_pizza/mjol/pizza_med_kantareller_och_mozzarella


Måndag: Svampsoppa med toast

Fräs 1 hackad gul lök och 1 hackad vitlöksklyfta i lite smör i en stor gryta. Häll i önskad svamp (kantareller, trattkantareller, eller något annat gott, ca 4dl). Låt fräsa en stund, häll på 2 dl vitt vin. Häll på matlagningsgrädde och mjölk (ca 2-3 dl av varje, eller tills det ser bra ut). Häll på ca 3 dl grönsak eller hönsbuljong. Låt puttra, mixa med mixerstav och smaksätt med salt och peppar. Servera med en matig toast med skinka, tomat och ost.

Tisdag: Kycklingklubba och fried rice

Ugnstek kycklingklubbor. Stek grönsaker (zuccini, morot, purjo, paprika) i olivolja. Tillsätt 2 ägg och rör runt i pannan, tills ägget är stelnat och sönderhackat. Blanda med kokt ris. Smaksätt med salt, peppar och sweet chili sås. Servera med en god soya och sweet chili sås.

Onsdag: Veckans snabba smålänning!

Pasta a la Ryss studentia budgeta (tar max 10 min att laga)

Stek bacon, blanda med nykokt pasta, pesto, fetaost och stekta körsbärstomater.

Torsdag: Fransk gryta med valnöt och kokt potatis

http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=15583


Fredag: Asiatiska fishcakes med nudelwok

http://www.imponline.se/FactsAndTips/Cooking/Asian-salmon-patties.aspx
Tillägg: fräs på lite grönsaker och blanda med nudlarna.

 

Måndag: Gratinerade kycklingfajitas med sallad

Strimla kycklingfile, purjolök, morot och paprika. Fräs i lite olja, krydda med fajita kryddmix. Rulla in kycklingblandningen i tortillabröd och lägg i en ugnsfastform. Blanda tacosås med creme fraiche och bred över rullarna. Strö över ost och gratinera i ugn. Servera med en matig sallad.

Tisdag: Chiligryta med köttfärs och chorizo


Onsdag: Baconlindad torsk med broccoli och potatismos


http://www.ica.se/recept?recipeid=375233 Byt eventuellt ut bacon mot en god salami.

Torsdag: Citrondoftande köttgryta

http://www.annasskafferi.se/kottcitron.asp Servera med ris eller bulgur.

Fredag: Pasta med räkor och curry

http://www.recept.nu/1.10046/erik_lallerstedt_dollan_greitz/huvudratter/pasta_nudlar/pasta_med_rakor_och_currysas

 

Måndag:Bruna bönor med stekt fläsk och vitkålssallad.

Följ receptet på bönornas förpackning, glöm inte att blötlägga i tid! Om du inte vill ha fläsk, så kan man använda kassler som ett magrare alternativ. Vissa föredrar att servera kokt potatis till, men jag nöjer mig med en god vitkålssallad.

Tisdag: Pannbiff med stuvad vitkål och persiljestekta morötter.

Gör pannbiffar som du brukar, eller såhär: (blanda köttfärs med 1 ägg, lite matlagningsgrädde eller mjölk, hackad lök, pressad vitlök, 2 msk potatismjöl och salt, peppar samt ev. andra goda kryddor. Stek gyllenbruna i smör eller olja.)
Stuvad vitkål: Strimla kålen, strimla 1 gul lök, hacka 1 klyfta vitlök. Fräs lök och vitlök i lite smör i en kastrull. Häll i vitkålen, fräs en liten stund. Häll på matlagningsgrädde eller vispgrädde och mjölk tills det täcker. Tillsätt 1 grönsaksbuljongtärning. Låt puttra några minuter, red av med maizena.
Morötter: Skär slantar av morötter, stek i stekpanna i lite smör. Krydda med vitlök och basilika eller persilja (fryst funkar utmärkt).
Servera gärna med en god sallad, den som vill kan även ta en kokt potatis :)

Onsdag: Korv och rotsakslåda med örtcreme

Skär slantar av önskad god korv (gärna en kryddig chorizo med högt köttinnehåll). Tärna rotsaker (morot, palsternacka, rödbeta, potatis) och lök. Lägg allt i en ugnsfast form, ringla över lite olivolja. Salta och peppra. Ställ i ugnen på 225 grader, låt steka tills det ahr fått fin färg och är genomstekt. Servera med en kall sås gjord av turkisk yoghurt och örter.

Torsdag: Majssoppa med kesoplättar och frukt

Börja med den goda soppan: http://familjenbra.blogspot.com/2007/11/majssoppa.html
Avsluta med matiga plättar: Blanda 1 liten burk keso med 2 ägg, 3msk mjöl (gärna grovt) och lite salt. Stek i lite smör. Servera med uppskuren frukt och turkisk yoghurt blandat med lite vaniljsocker.

Fredag: Ugnstekt lax med dillpesto och pasta

Jag tänkte göra denna pesto http://www.icakuriren.se/Mat-Dryck/Recept/?PropertyId=1&Page=204&RecipeId=9010 men ev. med fryst dill. Tag en lagom portionsstor laxbit, stryk tjockt med dillpesto på och baka i ugnen (175 grader tills köttet är genomstekt). Servera med nykokt pasta, blandad med dillpesto, sockerärtor och cocktailtomater.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar